Kraljica Pašticada I princeze Krafne

U mom djetinjstvu, kada bi se kućom širio miris pašticade , znao si da je neki posebni dan, ili praznik, ili nečiji rođendan ili nam netko poseban dolazi na ručak. Uglavnom, nama djeci nije bilo toliko do mesa, koliko do “šuga” i njoka. Pašticada je nama bila apsolutna kraljica svih jela. Kad god je netko familije imao pašticadu na jelovniku, toga dana bi se najavila na “pjat”. Jela sam raznih pašticadi u svom životu, i svaka domaćica koja je kuhala je imala svoj originalni recept i posebni tajni sastojak ili poseban omjer sastojaka. No, odmah da vam kažem da nisam jela lošu pašticadu,samo su nijanse bile drugačije. Kad smo kod njoka, kao mala djevojčica voljela sam se vrzmati baki po “kužini” i zajedno s njom raditi njoke. Strpljivo sam gledala kako ona to majstorski mijesi, razvaljuje i izrezuje njoke. Uvijek bi mi dala komad tijesta pa bi ja sama sebi radila njoke, kopirajući baku. Moje cijelo djetinjstvo ispunjeno je prizorima bakine kuhinje i njenog umijeća kuhanja. Ona zaista trudila kuhati,uživala je u tome, ponekad bi i zapjevala dok bi miješala nešto u loncu, cijela bi kuhinja mirisala , a ja sam uvijek bila uz nju , gledala kako kuha i istinski uživala u njenim umijećima starinskog načina  kuhanja. Ona mi je prenijela ljubav prema kuhanju. Kasnije kad sam se udala, mom suprugu je pašticada također bila kraljica sve hrane( tako je to u Dalmaciji). Njegova mama je također spremala odličnu pašticadu, ali to nije ništa čudno jer je i njena mama, suprugova baka, također fenomenalno spremala pašticadu. Danas sam spremala pašticadu jer je moja kćer zaželjela , to njeno a i njen Charli ,iako Englez, obožava pašticadu ,a ima tu još obožavatelja . Prve njoke koje sam radila, sjećam se kao sad, bile su toliko pune brašna da se nisu mogle dignuti s dna lonca, tvrde i sirove.
Trebalo mi je godina i godina kuhanja, da steknem osjećaj ,pod rukama, za tijesto ali i za pašticadu. To jednostavno ne ide odjednom, potrebno je pojesti mnogo pašticada, mnogo ih osobno skuhati, mnogo puta promašiti da bi u konačnici to mogao kuhati zatvorenih očiju, čisto po osjećaju. Najvažniji dio pašticade je meso. Za pašticadu vam treba goveđi frikando, to je dio vanjskog dijela buta. No, kako je govedinu teško naći iz nekog razloga , obično vam nude junetinu. To na žalost nije isto, jer je meso drugačije. Ali može poslužiti, kao i meni danas. Dakle, meso sam očistila od kožica i napikovala( potrebno je nožem zasjeći meso u dubinu)  sa pancetom i narezanim češnjakom i tako pripremljeno stavila ga u zdjelu s octom ( poželjno domaći) u kojeg sam stavila 1 veći  luk ( kapulu) na četiri dijela, 3.4 komada češnjaka, lovor, malo ružmarina. Stavila sam ga preko noći da odstoji u frižideru. Dobro je meso nakon nekoliko sati, preokrenuti tako da i gornji dio mesa bude u octu.
U lonac staviti maslinovo ulje i na njega baciti 1 isjeckani luk-kapulu  da zažuti. Dodati malo usitnjene mrkve ( 1 manja mrkva) i usitnjenog komada korijena selena (celer). Meso izvaditi iz zdjele, uvaljati ga u brašno sa svih strana i staviti ga na dinstano povrće da se zapeče sa svih strana. Dio octa sa začinima (Lovor i ružmarin) dodajte u meso, dodajte i malo vode, žličicu (malu)muškatnog oraščića, 10 klinčića ili malu žličicu mljevenog klinčića, malo soli i pustit 60 minuta da se tako u komadu kuha. Nakon sat vremena, izvadite meso vanka na dasku za sječenje.Sok, koji je ostao u loncu,zajedno sa povrćem, stavite u blender i sve usitnite da dobijete gustu tekućinu pa vratite u lonac. Meso isjeći na kriške ( fete) 2 cm debljine i vratite u lonac. Dodajte 1 dl prošeka ili crnog vina. 2 velike žlice šećera, karamelizirajte i tako otopljen dodajte u “šug”. Dodajte 5-6 suhih šljiva ili suhih smokava. Pustite da se kuha još 2-3 sata na laganoj temperaturi. S vremena na vrijeme protresite lonac da sene bi meso zalijepilo za dno. Dodajte vode ako treba, meso mora biti prekriveno “šugom”. A okus mora biti kiselkasto-slatkast. Ta dva okusa moraju se prožimati tako da budu izbalansirana u istim omjerima. Pašticada mora biti gusta i boje čokolade.

Domaći njoki

Za dobre njoke treba , dobar krumpir, po mogućnosti stari krumpir. Za 4 osobe 4-5 velika krumpira treba očistiti i izrezati na kockice, staviti ih kuhati u vodu s malo soli. Kad je krumpir skuhan ,izvaditi ga vanka, ocijediti, usitniti i ostaviti da se malo ohladi. Tada treba dodati 1 cijelo jaje i jedan žumanjak,malo svinjske masti ( tako je moja baka radila) i brašno. Ja pomalo dodajem brašno. kad napravim tijesto koje je mekano i kompaktno, da se ne lijepi. Isjeći ga na 4 komada, i svaki komad izvaljati u dugu kobasicu, isjeći nožem na male kvadratiće. Onda svaki komadić izvaljati među dlanove da dobijete kuglicu. Tu kuglicu uvaljati u brašno i na ribež ih prstom pritisnuti i zavaljati. Uvruću i uzavrelu vodu u kojoj smo stavili žlicu ulja, ubacimo njoke da se skuhaju. Kad se dignu na površinu, znači da su gotovi. ,Izvadite ih i zalijte s malo pašticade, da se ne zalijepe. Uz njoke servirajte i malo ribanog parmezana.

Princes krafne
Kćer mi obožava kremaste kolače i princes krafne su njen “favorit”  kolač iz djetinjstva, koji podsjeća na ” kuću” .I ja ih volim , jer ih je i meni mama pravila. Uglavnom, kupila sam “Dolcela” gotovu smjesu i napravila po uputama, Napravila sam tučeno slatko vrhnje i dodala ga na žutu kremu. Nije da ih ne znam napraviti , nego mi se nije dalo komplicirati, kad se oko pašticade treba dosta zezati.
princeze1